Je zou zeggen, eenmaal een Raintap in gebruik genomen is de grootste vraag of je wel genoeg regenwater hebt om de drogere periodes door te komen. En dus hoe je hem zo snel mogelijk vol krijgt. Toch is af en toe in de zomer ruimte creëren in je regenton minstens net zo belangrijk. Hieronder 3 ideeën om je Raintap leeg te maken.

Ik weet niet hoe het bij jullie in Nederland is, maar hier in Normandië zijn in de weersverwachting de regendruppels inmiddels weer ver te zoeken. In tegenstelling tot afgelopen jaren was het dit voorjaar koud en nat, maar daar is nu een einde aangekomen. Droog en warm weer, dat is wat de klok slaat.

Hoe fijn dat lekkere warme weer ook is, onvermijdelijk is dat het ooit weer eens omslaat. En, dikke kans met steeds extremer wordend weer dat dat gepaard gaat met een flinke hoosbui.

In dat geval is het belangrijk om te zorgen dat je Raintap goed leeg is. Dat doe je om drie redenen:

  1. Elke liter water die niet in je Raintap belandt, loopt in het het riool, en kan bij flinke hoosbuien voor wateroverlast zorgen. Beter dus zoveel mogelijk van zo'n hoosbui bufferen in je Raintap en dus voor die bui uit, je Raintap wat leger maken.
  2. Droge aarde neemt veel minder makkelijker water op dan vochtige grond. Bij hevige regenval zal er dan ook meer erosie zijn en kan er ook meer wateroverlast ontstaan. Als je een dagje van te voren je Raintap leegt (en dan het liefst in je tuin) maak je de grond alvast wat vochtig en voorkom je deze problemen
  3. Water wat al wat langer in de Raintap staat kan natuurlijk wat vies worden. Beter om dan eerst water te lozen en de Raintap met vers water te vullen.


Goed, dat gezegd hebbende, wilden wij je graag drie manier aan de hand doen om je Raintap snel leeg te krijgen. Dus, zie je een stortbui op de planning voor morgen, ga naar buiten en draai dat kraantje open.

 

Sluit een zweetslang aan op de Raintap

Om de Raintap rustig leeg te laten lopen en het water precies te krijgen waar je het hebben wil kan je een druppelslang of een zweetslang gebruiken. Sluit je druppel- of zweetslang aan op de Raintap, leidt hem naar waar je het water hebben wil en draai het kraantje open.

Let op: vanwege de lage druk geeft de zweetslang wellicht wat minder water af dan je gewend bent, maar het werkt wel degelijk. De grond wordt mooi vochtig, klaar om nog meer water op te nemen tijdens die hoosbui. Bij ons was de Raintap na 12 uur toch al zeker half leeg.

 

Was je ramen met de regenwater

Na zo'n periode van de droogte zullen je ramen misschien ook wel wat vies geworden zijn. Spoel dat stof en ander vuil er af met regenwater. Voordeel: het droogt vanwege het gebrek aan kalk en andere mineralen streeploos op.

 

 

Spuit je kinderen (of je wederhelft) nat met de Super Soaker

Altijd leuk, een heerlijk watergevecht, maar ik vind het toch altijd lastig dat te doen met kraanwater. Nu sla je twee vliegen in één klap. De regenton gaat leeg, klaar voor het hoognodige bufferwerk. En je ook nog eens lol met de hele familie.

Extra spannend is natuurlijk dat moment dat je je waterpistool moet bijvullen. Zorgt voor wat gemakkelijke 'target practice' voor de rest van de familie terwijl jij met het voetpompje aan de slag bent.

Helaas was ik gisteren te druk de waterstralen van m'n zoontje te ontwijken om een filmpje te maken, dat bewaar ik voor de volgende keer. We zaten samen te broeden op een verrassingsaanval op de rest van de familie.


Leave a comment

×